wg pięciu przemian
Składniki:
(m) wrzątek ok 1 szklanka, potem można jeszcze trochę dolewać, żeby nie
było ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste
(z) mała dynia hokkaido (te dynie mają bardzo intensywny pomarańczowy kolor
i zazwyczaj nie są zbyt duże, i co ważne, nie trzeba obierać! Skórka się
świetnie rozgotowuje.) ok. 1 -1,5 kg, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę
(z) 3 marchewki pokrojone w grube kółka
(z) 2 papryki surowe czerwone pokrojone w kostkę
(z) papryka słodka w proszku, cynamon
(m) goździki, imbir (w proszku lub świeży), kardamon, papryka ostra albo
chilli (może być mała ostra papryczka pokrojona w drobne paski), kurkuma,
szczypta papryki wędzonej, jak posiadasz, daje posmak wędzonki, więc uwaga, bo
nie wszyscy lubią
(w) sól
(d) 3-4 jabłka wydrążone i pokrojone ze skórką
Poszczególne składniki dodajemy w takiej kolejności jak powyżej. Gotować
długo na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas.
Podawać na ciepło z łyżką oleju lnianego lub dobrej oliwy. Ale dobra też na
zimno – można zmiksować, dodać tahini i trochę więcej oleju, i mieć super pastę
na chleb.
Posypać zieloną pietruszką.
Smacznego :)
No comments:
Post a Comment