13 September, 2016

Dla Wegan - pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy wegańska

soczewica brązowa lub inna, gotować z liściem laurowym, do miękkości i tak, żeby woda się wygotowała, dość długo na małym ogniu

cebulkę podsmażyć na złoty kolor i dodać do gotującej się soczewicy

przed końcem gotowania przyprawić wg uznania np.:
papryka wędzona (wtedy trochę pachnie jak boczkiem ;), gałka muszkatołowa, imbir - świeży lub suszony, kolendra, pieprz cayenne, i na sam koniec coś kwaśnego np. przecier pomidorowy lub sok z cytryny lub ocet domowy z jabłek, doprawić solą
można też opcjonalnie, jak kto lubi ząbek czosnku do gotowania


Jak wystygnie zmiksować (wcześniej wyjąć liście laurowe) dodając olej np. lniany lub oliwę z oliwek (ewent. trochę tahini albo do gotowania dodać ziarna sezamu), tyle żeby pasta łatwo się smarowała i żeby nie używać masła.

Przed podaniem posypać pietruszką albo świeżym majerankiem (rewelacja) lub szczypiorem.

Smacznego :)

ps. u nas na zdjęciu w towarzystwie pieczonych ziemniaków z kuminem, grillowanej papryki i zupy z czerwonej soczewicy oraz chleba z czarnuszką 


1 comment:

Rafał said...

W każdym sporcie jest jakiś aspekt, który nie do końca lub błędnie rozumiemy.
W pilatesie np. występują 3 rzeczy, które większość z nas źle interpretuje.
Zachęcam gorąco do przeczytania krótkiego artykułu na ten temat :)