28 June, 2018

Dla Wegan - pasta z fasoli a'la smalec

Przepis na pastę z fasoli czyli smalczyk wegański



Fasolę typu "jaś" (ale lepsza drobniejsza) opak ok 0,5 kg moczyć przez noc albo dwie zmieniając wodę. Przed gotowaniem wodę odlać i zalać nową.

Gotujemy do miękkości, ok 2 h albo dłużej, najlepiej w takiej ilości wody, żeby na koniec nie odlewać.
Pod koniec gotowania można dodać majeranek, pieprz biały zmielony (czarny też może być albo pieprz ziołowy), troszkę gałki muszkatołowej, na koniec sól (nie za dużo)
Sprawdzamy czy na pewno jest miękka, czy daje się rozcisnąć drewnianą łyżką na ściance garnka, powinna być w środku całkowicie miękka.
Jeżeli jest za dużo wody odlewamy do kubka (może się przydać) i odstawiamy do wystudzenia.
Na patelni delikatnie zrumieniamy w oleju rzepakowym – polskim dobrej produkcji – 2-3 cebule pokrojone w kostkę i jabłko ze skórką pokrojone w małe kawałki. Można pod koniec duszenia dodać majeranek.

Zmiksować fasolę na gładką masę dodając olej lniany lub inny dobry, jeżeli masa jest zbyt sucha dodać trochę wody z gotowania fasoli. Na koniec dodajemy uduszoną cebulkę z olejem i dokładnie mieszamy. Dobrze jak się „przegryzie” przez noc.

Ta pasta doskonała na chleb lub jako dip do surowych warzyw – marchewki, cukinii, może też być farszem do pierogów albo naleśników, a jeśli dodamy mąkę lub ugotowaną kaszkę jaglaną czy gryczaną, to można usmażyć z kotleciki.

No comments: