05 October, 2016

Dla Wegan - dynia na ostro

Dynia z jabłkami na ostro dla wegan - dobra na jesienne chłody
wg pięciu przemian

Składniki:
(m) wrzątek ok 1 szklanka, potem można jeszcze trochę dolewać, żeby nie było ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste
(z) mała dynia hokkaido (te dynie mają bardzo intensywny pomarańczowy kolor i zazwyczaj nie są zbyt duże, i co ważne, nie trzeba obierać! Skórka się świetnie rozgotowuje.) ok. 1 -1,5 kg, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę
(z) 3 marchewki pokrojone w grube kółka
(z) 2 papryki surowe czerwone pokrojone w kostkę
(z) papryka słodka w proszku, cynamon
(m) goździki, imbir (w proszku lub świeży), kardamon, papryka ostra albo chilli (może być mała ostra papryczka pokrojona w drobne paski), kurkuma, szczypta papryki wędzonej, jak posiadasz, daje posmak wędzonki, więc uwaga, bo nie wszyscy lubią
(w) sól
(d) 3-4 jabłka wydrążone i pokrojone ze skórką

Poszczególne składniki dodajemy w takiej kolejności jak powyżej. Gotować długo na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas.
Podawać na ciepło z łyżką oleju lnianego lub dobrej oliwy. Ale dobra też na zimno – można zmiksować, dodać tahini i trochę więcej oleju, i mieć super pastę na chleb.
Posypać zieloną pietruszką.

Smacznego :)

No comments: